noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je sobota, 27. apríl 2024.    Meniny oslavuje Jaroslav,  zajtra Jarmila.

knihaMožno ste sa niekedy pýtali, prečo má práve marec prívlastok „Mesiac kníh.“ Tento mesiac je venovaný knihe preto, aby sa nevytratil záujem ľudí o knihy. Výber mesiaca ovplyvnil Matej Hrebenda, žobrák, ktorý šíril slovenské a české knihy nielen na našom území, ale aj vo Viedni, Prahe, či Dolnej zemi. Paradoxne sa narodil a zomrel v marci (narodil v desiaty deň roku 1796 a zomrel v šestnásty deň, ale o 94 rokov neskôr). Hoci bol slepý, nezabránilo mu to starať sa o knihy, zbierať ich a samozrejme ich aj písať. Jeho rukopisy sú dodnes uložené v knižnici Matice slovenskej v Martine.

 

Hovorí sa, že žijeme v dobe, kedy sa knihy už nečítajú a sú nahradené filmami. Je to, ale naozaj tak? Nie je, predstavte si sfilmovaný šlabikár, takáto forma by nás asi veľa nenaučila. Ste na cestách a nechcete si vybiť mobilnú batériu? Tak si jednoducho vytiahnite knižku. Chcete si zlepšiť gramatiku čí už v slovenskom jazyku alebo v tých cudzích? Jednoducho si zoberte do ruky knihu a jednoducho tieto problémy odstránite.

 

Knihy nám pomáhajú v rozvíjaní slovnej zásoby, fantázie a predstavivosti. Čítaním rôznych príbehov sme sa naučili, napríklad rozoznávať dobro od zla. Poviete si: „Ale ja som si nenašiel žiadnu, ktorá by sa mi páčila.” Neverím. Na každého čaká aspoň jediná knižka, ktorá túži po tom, aby si ju čítal práve ty. Okrem toho je mnoho žánrov a spisovateľov. Jedného zaujme obal (takto to  napríklad robím ja… aj napriek tomu, že sa hovorí „Nesúď knihu podľa obalu”), druhý si knihu vyberie tak, že mu ju niekto poradil alebo preto, že je taká slávna.

 

Vôbec sa netreba báť nepochopenia kamarátov, prípadnej hanby alebo vysmievania, že to nie je „moderné.“ Takže odhoďte strach a skúste si niečo prečítať, len tak na skúšku! Ak vás nič nezaujme, tak si nenechajte ujsť ďalšie príspevky! 😉

 

“Čítať bez rozmýšľania je ako jesť bez vychutnávania.”          – Edmund Burke

                                                                                                                      ® Nikolas Prejsa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...