noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je piatok, 26. apríl 2024.    Meniny oslavuje Jaroslava,  zajtra Jaroslav.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1.C v knižnici

Dňa 4. septembra 2016  sa študenti 1.C triedy spoločne s triednou profesorkou Ladíkovou a profesorom slovenčiny Liptákom zúčastnili na exkurzii vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach. Chcete vedieť, ako to tam prebiehalo? Tak si nenechajte ujsť nasledujúce písmená, slová, vety a riadky.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vo vstupnej hale

Bolo približne 12:50 hod., keď sme dorazili do knižnice. Vo vstupnej hale nás čakala krásna  umelecká výstava s knihami, ktoré boli vyrobené žiakmi stredných umeleckých škôl. Pár minút po vkročení do knižnice nás profesori rozdelili do dvoch skupín. Prvá skupina  „obsadila” prízemie a tá druhá „obsadila” prvé poschodie knižnice.

 

Prízemie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V kútiku pre najmenších

Na prízemí (oddelenie beletrie) sa nachádzali rôzne eposy, mýty, báje, dobrodružné knihy v rôznych jazykoch. Našli sme tam jednoducho všetko, na  čo si len v mysli spomeniete a je to späté s umeleckou literatúrou. Na prízemí sa nachádza miestnosť s čitárňou, v ktorej ste si mohli prečítať rôzne druhy časopisov. Časopisy boli zoradené v abecednom poradí, takže prehľadnosť je stopercentná. Vybrané časopisy sme si mohli aj okopírovať. Veľmi sa mi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S knihami pre nevidiacich

páčilo, že sa tam nachádzali knihy pre nevidiacich… čo by len knihy, ale aj počítače pre nevidiacich. Prízemie je teda výborne vybavené pre vidiacich či nevidiacich.

 

  1. poschodie

Na prvom poschodí sa nachádza oddelenie odbornej literatúry. Po vstupe sme mali možnosť nazrieť do študovne, kde nás privítal sprievodca, ktorý nás oboznámil s históriou knižnice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V študovni

V 17. storočí v tejto budove sídlila kráľovská právnická akadémia, neskôr len právnická akadémia a od roku 1928 tu vznikla štátna vedecká knižnica. Súčasný názov, Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach (od r. 1991) , získala po Jánovi Bocatiovi, ktorý bol učiteľ, historik dokonca aj diplomat a košický richtár. Napísal 5 uhorských kníh o láske.

Okrem študovne sa na prvom poschodí nachádza informačno-vzdelávacie centrum najmä pre staršie generácie, ktorým práca na počítači spôsobuje namiesto potešenia vrásky alebo sa ju snažia zdokonaliť. My ostatní máme možnosť v týchto priestoroch získať rešerš hľadanej knihy.

Exkurzia v tejto knižnici bola poučná a všetkým sa páčila.

 

®Nikolas Prejsa a Samuel Vištan

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...