noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je piatok, 26. apríl 2024.    Meniny oslavuje Jaroslava,  zajtra Jaroslav.

p1070862Ústavný súd v Košiciach dňa 29.9. ako historicky prvý ústavný súd v Európe otvoril svoje brány pre širokú verejnosť a naši žiaci tam samozrejme nemohli chýbať. Program dňa otvorených dverí sa začal dobrovoľným darovaním krvi a otvorením v pojednávacej miestnosti predsedníčkou súdu. V programe bola napríklad prehliadka všetkých troch budov súdu s profesionálnym sprievodcom alebo kultúrny program v podobe speváckych zborov na nádvorí .
Po príchode pred budovu súdu sme sa museli postaviť do dlhého radu siahajúceho až po okraj ulice za niekoľko tried iných škôl, ktoré tiež prišli na prehliadku. Ústavný súd je väčšinu času prísne chránený a ako bežný smrteľník sa tam nemáte šancu dostať a preto sa rozhodol, že priblíži seba a svoju činnosť verejnosti. Isteže nemohli chýbať ani bezpečnostné opatrenia. Aby sme sa dostali dnu, museli sme podstúpiť osobnú prehliadku a prehliadku osobných vecí, čo zahŕňalo napríklad prechod cez detektor kovov a prehľadanie našich školských tašiek. Po príchode na nádvorie nám bol pridelený sprievodca, ktorý nám počas celej exkurzie rozprával a približoval vedenie a históriu súdu. p1070868
Napríklad to, že nádvorie, na ktorom sme práve stáli, bol bývalý buzerák (časť bývalých kasární), kde kedysi pochodovali vojaci.

Exkurzia pokračovala prehliadkou kancelárií členov súdu a po ceste sme na chodbách mali možnosť vidieť mnoho umeleckých diel, či už zapožičaných z múzeí alebo namaľovaných samotnou zamestnankyňou súdu.

p1070860Najzaujímavejšie miestnosti boli pre mňa Sieň nezávislosti a salónik pre prijímanie tuzemských i zahraničných návštev.

 

Program sa skončil zasadením lipy sudcami Ústavného súdu ako symbol slovanstva a spomienka na 1. ročník podľa mňa úspešného dňa otvorených dverí, v ktorého tradícii Ústavný súd rozhodne plánuje aj pokračovať.

Ernest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...