noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je piatok, 26. apríl 2024.    Meniny oslavuje Jaroslava,  zajtra Jaroslav.

7.5.2014 sme nastúpili do autobusu smer Košice – Štrasburg – Paríž. Naše šťastie a očakávania boli vysoké a pretrvávali celú cestu, ktorá trvala 18 hodín. Nebolo to však zničujúce, pretože každé 3 hodiny sme mali aspoň 20 minútovú prestávku. Noc bola pokojná, hluk trval iba do jednej v noci. Ráno sme sa prebudili na prekrásnej benzínovej pumpe v Nemecku, kde sme mali možnosť všimnúť si neskutočný rozdiel medzi slovenskými službami a nemeckými. Všade bolo čisto a voňavo. Prvou ozajstnou zastávkou bolo malebné mestečko Štrasburg, kde sme sa ocitli v priamom prenose na očakávaných oslavách 8.mája. Chlapi boli oblečení do uniforiem a starší páni sa radi rozrozprávali o sviatku osláv konca vojny, ktoré si so záujmom vypočul pán profesor Lukáč. Prekrásne bolo centrum mesta Štrasburg, kde sme videli nádherné starobylé domčeky s pôvodnými drevenými konštrukciami a ešte krajšia bola časť nazvaná Petite France, kde v oknách všetkých domov žiarili červené muškáty, pod nimi zurčala rieka a obchodníci nás lákali vôňami a prekrásnymi ručne maľovanými obrázkami. Samozrejme dominantou bol chrám Notre-Dame, ktorý sa týčil presne v strede mesta, a ktorý nesie rovnaké meno ako ten v Paríži a Reims. Ten v Reims bolo našou druhou zastávkou a v tomto meste sme aj nocovali. Čakal na nás maličký útulný hotelík, ktorý sa vyznačoval izbietkami ako z kinder-vajíčka, pretože kúpeľňa nemala okno ani vetranie, no zato raňajky boli božské. Mohli sme si dať fantastické croissanty, nutellu, džem, syr, kávu s mliekom a ešte raz croissanty…….

Hneď ako sme sa nasýtili, vyrazili sme do Paríža, resp. do Versailles, 25km od Paríža. Versailles nemá obdobu v Európe. Je to niečo, čo sa nedá ani opísať. Hneď z autobusu nás oslepilo zlato, ktorým je celý zámok Ľudovíta XIII olemovaný. Pred zámkom nás autobus vysadil a nám mali stačiť 3 hodiny na prehliadku. Všetko by bolo v poriadku, keby sa na nás nevrhli mládenci čierni ako eben, núkajúci nám miniatúry Eiffelovej veže -5ks za 1 euro. Niektorým z nás sa podarilo vyjednať 6 či 7 kusov za 1 euro. Prehliadka samotného zámku prebehla bez problémov, ibaže tam bolo toľko ľudí a vzduch priam nedýchateľný, že sme rýchlo hľadali cestu do prenádherných záhrad Márie Antoinety.

V momente, ako sme nasadli späť do autobusu, nás privítali naši šoféri s pripomienkou, že čoskoro vstúpime do Paríža a to vám bol taký silný zážitok, že dve očká neostali bez slzy. Naša prvá parížska zastávka bola pri Grande Arche, v modernej štvrti La Défense , kde sme aj boli ubytovaní. Nákup večere, útulný hotelík, dobiedzaví Francúzi, bohaté raňajky a prehliadka historického centra Paríža. Nádhera …………..Eiffelovka z druhého poschodia, 719 schodov, prekrásny výhľad a brutálny vietor. To všetko bolo skĺbené do jedného balíčka, po ktorom nás čakal Louvre, v ňom Mona Lisa, asi dvestotisíc návštevníkov a obed v miestnej univerzitnej reštaurácii. Večer pre nás naši pedagógovia pripravili lahôdku: Úžasnú bielu baziliku Sacré Coeur a štvrť umelcov Montmartre. Zdalo sa, že to najlepšie bude pri Moulin Rouge, ale opak bol pravdou. To najúžasnejšie a najskvostnejšie ešte len malo prísť a my sme o tom ani netušili. Tesne pred 23hodinou nás autobus doviezol na Trocadéro a my sme mali nezabudnuteľný výhľad na nočnú rozsvietenú Eiffelovu vežu, ktorá je takým silným celoživotným zážitkom, že tu už plakali viacerí. Boli sme takí šťastní, že sme v Paríži, že sme si neuvedomovali čiernych chlapcov okolo nás. Toto bolo fakt hustéééééééé.

Ďalší deň po výdatných raňajkách sme si to namierili k posledným nákupom, k Notre-Dame de Paris, k nultému kilometru Paríža. Pred prekrásnou plavbou po Seine si z nás strieľalo počasie. Spŕchlo asi 5 krát, čo ale dokonalo výhľad z lode Bateau-Mouche, pretože plavbu sme si užili spod dvojitej dúhy, ktorá učarovala všetkým romantickým dušiam.

Náš výlet bol vyčerpávajúci, boli sme strašne unavení, frflali sme na počasie, na chôdzu, ale stálo to za to! Paríž je úchvatný a keď doň raz vstúpite, chcete sa vrátiť ihneď po návrate domov. Spokojne vyhlasujeme, že naše rozhodnutie ísť do Paríža s perfektnými pedagógmi a pod lekárskym dozorom, bol náš najlepší nápad.

Ďakujeme rodičom, že nám túto prekrásnu cestu umožnili a tiež našim trom učiteľom, ktorí na nás boli absolútne dobrí. Takisto ďakujeme dvom šoférom z CK Fany, ktorí svojím umom a vtipnými poznámkami okorenili celú našu cestu.

 

Ďakujeme J

 

Gabika

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...