noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je piatok, 26. apríl 2024.    Meniny oslavuje Jaroslava,  zajtra Jaroslav.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Holandsko, Belgicko a Luxembursko. Tri štáty, ktoré spolu spolupracujú už niekoľko rokov, ktoré podnietili vznik Európskej únie. No sú to taktiež aj vyhľadávané turistické destinácie. A tak ako mnoho iných, aj naša škola si vybrala tieto krajiny na poznávací zájazd. Avšak navštívili sme len dve z týchto krajín – Holandsko a Belgicko. Vlastne zastavili sme sa na chvíľu aj v Luxembursku, kde sme počas krátkej prestávky dopĺňali palivo.

 

V deň odchodu, 28. apríla 2014, sa 20 študentov Obchodnej akadémie pod vedením Mgr. Jaroslava Liptáka a Mgr. Aleny Koltášovej zhromaždilo na parkovisku pred Amfiteátrom. Všetci sme nedočkavo, niektorí aj s nervozitou, čakali na príchod autobusu. Veci nám páni vodiči naložili rýchlo a do pätnástich minút sme aj vyrazili. Cesta do Holandska – našej prvej destinácie – trvala 22 hodín.

 

Holandsko nás privítalo dažďom, ale aj napriek tomu sa prehliadka mesta konala. Tým spomenutým mestom je metropola krajiny: Amsterdam. V tomto veľkom meste sme sa nachodili, ale na druhej strane sme videli mnoho zaujímavých budov. Počnúc typickými holandskými domčekmi, naskladanými hneď vedľa seba, kvôli nedostatku pôdy, až po obchody so syrmi. Sprievodca nás previedol okolo železničnej stanice mesta, ktorá svojím výzorom pripomínala skôr palác nejakého boháča. Hneď vedľa nej stálo parkovisko. Nebolo to obyčajné parkovisko, lež parkovisko pre bicykle – typickou súčasťou každodenného života nejedného Holanďana. Navštívili sme taktiež niekoľko múzeí ako Rijsk alebo Madamme Tussauds. Podvečer nás ešte čakala vyhliadková plavba po amsterdamských kanáloch (grachtoch. Ani sme sa nenazdali a jeden deň zo štyroch, ktoré sme mali k dispozícii zbehol. Ubytovali sme sa v hoteli Ibis, kde nás čakalo milé prekvapenie v podobe vysokej kvality.

 

Na druhý deň sme mali naplánovanú návštevu skanzenu Zaanse Schans. Bol to obrovský komplex mlynov, domčekov a rôznych výrobní. Jedna z nich, ktorú sme navštívili, bola výrobňa na výrobu drevákov, ktoré sa taktiež spájajú s Holandskom a jeho históriou. Výrobňa bola spojená aj s múzeom pri vchode do budovy. Človek by ani nepovedal, aké všakovaké dreváky existujú. Mali ste vy vôbec tušenia, že existujú svadobné dreváky? Alebo dreváky-kopačky? Po prezentácii o výrobe a použití sme prešli obchodíkom, kde sme si takmer všetci obuli dreváky na nohy. Boli prekvapivo ľahké.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Druhá výrobňa bola výrobňa syra. Holanďanky odeté v kroji nám dali na ochutnáku jeden z mnohých druhov syra, ktoré tam vyrábajú. Tak ako predtým, sme po prednáške mali možnosť zakúpiť si syry, omáčky alebo aj nástroje na spracovanie syra.

Niektorí z nás prešli aj prehliadkou mlyna na výrobu farieb.

Našou ďalšou zastávkou toho dňa bola Delftská výrobňa porcelánu v južnom Holandsku. Tu sa ukázalo, akú šikovnosť je potrebné mať, ak sa na porcelán maľuje ručne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A poslednou zastávkou dňa bolo kráľovské mesto Haag, taktiež na juhu Holandska. Mesto ponúkalo, tak ako aj iné, ktoré sme navštívili, širokú škálu pamiatok. Bolo menšie ako tie predošlé, no i napriek tomu sa človek nachodil, keď sa chcel dostať z jedného konca na druhý.

Podvečer sme docestovali do Bruselu a ubytovali sa. Hotel bol, oproti tomu predošlému, naozaj o ničom. Tak ako moja spolužiačka, s ktorou som zdieľala izbu pre troch ľudí, vravela: “Toto nie je hotel, toto je ubytovňa.”  A mala pravdu. 13 metrov štvorcových pre tri osoby? Sprchový kút so sklenými dverami, ktoré boli rovno oproti zrkadlu, takže osoby ležiace na posteli videli na toho, kto sa sprchoval? Hrozné. Ale môžeme byť radi, že sme tam len prenocovali a nejako extra sa tam nezdržiavali.

 

Tretí deň sme strávili v historickom mestečku Gent. Ako nám sprievodca povedal, bolo to mesto bohatých. Malo mnoho kostolov, katedrál a kostolíkov na každom rohu. Domy tu boli omnoho honosnejšie, poukazujúce na bohatstvo panstva, ktoré v nich žilo. Keďže bolo 1. mája mali sme možnosť vidieť slávnostný pochod ku Dňu práce, ktorý aj oni oslavovali.

Druhou zastávkou tohto dňa boli Antverpy. Prístavné mestečko v Belgicku. Sprievodca, ktorý si asi naštudoval každú možnú otázku, ktorú sme sa ho mohli spýtať, nám rozpovedal legendu, podľa ktorej toto mestečko dostalo meno:

Kedysi tu žil obor, ktorý ubližoval ľuďom niekoľko rokov. Mnoho odvážnych bojovníkov sa ho snažilo zničiť, no nikto z nich neuspel.

Nakoniec však prišiel jeden rímsky bojovník, ktorý mu odsekol ruku a hodil ju do rieky Shelda.

Po nemecky Hand je ruka a odhodiť verpen – Handverpen. Z tohto sa vďaka hovorovému slovu stalo Antwerpen.”

V Antverpách sme navštívil aj stanicu, ktorá každému pripomínala Rokfort, z knihy Harryho Pottera. Za stanicou sme zasa videli aj predajne diamantových doplnkov.

 

A ako sme strávili posledný deň? V posledný deň sme si prehliadli hlavné mesto Belgicka – Brusel. Videli sme katedrálu sv. Michala. Sprievodca nezabudol ani na slávneho Maneken Pis odetého do oranžova. Ukázal nám taktiež aj menej známu Jeanneke Pis, zašitú kdesi v slepej uličke uprostred mesta. Navštívili sme taktiež aj informačné centrum Európskej únie, kde sme mali takpovediac “hodinu dejepisu”. Vďaka technológiám sme sa dozvedeli pár základných informácii, ako vlastne Európska únia vznikla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Večer posledného dňa sme po spoločných fotografiách pred slávnym Atómiom nastupovali do autobusu s pocitmi únavy, ale aj uspokojenia. Nachodili sme sa síce veľa, no aj sme veľa videli, veľa nám to dalo. Spoznali sme inú tvár Európy, aj to, ako sa žije v centre Európskej únie.

 

Mima

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...