noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je sobota, 04. máj 2024.    Meniny oslavuje Florián,  zajtra Lesana.

10 žiakov Obchodnej akadémie, 3 týždne v Barcelone a milión skúsenosti i zážitkov. Aj takto môže vyzerať prax vďaka Erasmu. 

Keď sa nám prvýkrát naskytla možnosť podať si prihlášky, boli sme skeptickí, báli sme sa nového prostredia a neverili si žiť v inom meste na vlastnú päsť. Po úspešnom výberovom konaní sme sa ani nenazdali a už sme sedeli v lietadle stále so strachom z nepoznaného. No len čo sme z neho vystúpili, pocítili teplý španielsky vzduch a obzreli si to prekrásne prostredie, všetko z nás opadlo. 

Mali sme možnosť získať prax v hoteloch či predajniach vo sfére obchodu a administratívy, každým dňom sa zlepšovať v anglickom jazyku nepretržitou komunikáciou, nadobudnúť pocit samostatnosti a okúsiť takzvaný pracovný dospelácky život. Nahliadnuť do takýchto fungujúcich úspešných podnikov nás naučilo účtovať, pracovať s dokumentami, počítačovými systémami a riešiť problémy s chladnou hlavou. Taktiež na to budem hrdo poukazovať vo svojom životopise pri hľadaní budúceho zamestnania. 

Vo voľnom čase sme sa Barcelony nevedeli nabažiť. Každý deň sme navštevovali parky, múzea, výhľady, kultúrne pamiatky a prechádzali sa po obchodoch, o akých na Slovensku môžeme len snívať. Preskúmavali sme aj typické španielske uličky, nasávali atmosféru, spoznávali novú kultúru a ochutnávali ich tradičnú kuchyňu. 

Všetci na nás boli nesmierne milí, ústretoví a priateľskí. Spoznali sme množstvo úžasných ľudí, či už v práci, v našej skupinke alebo aj samých seba. Zistili sme svoje silné a slabé stránky, prišli na to, čo nás napĺňa a akým smerom sa v živote chceme poberať.  Sme za to veľmi vďačné a každému, kto sa na tom podieľal, posielame jedno veľké ďakujeme. Na tento pobyt nikdy nezabudneme a odnášame si tie najkrajšie spomienky.

Každý jeden z nás môže s čistým svedomím povedať, že to bolo najlepšie obdobie našich životov. Určite to odporúčame vyskúšať všetkým, ktorí len v kútiku duše rozmýšľajú nad účasťou na tomto projekte pri naskytnutí takej príležitosti. Pravdou je, že nad prvotnými obavami, ktoré sme mali pred odchodom, sa už iba pousmejeme, lebo si uvedomujeme hodnotu skutočných spomienok  a skúseností, ktoré sa stali tým najvzácnejším,  čo nás bude neprestajne spájať.

Kristína Mullerová a Monika Banyaiová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...