noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je sobota, 27. apríl 2024.    Meniny oslavuje Jaroslav,  zajtra Jarmila.

Po dvoch rokoch prísnych epidemiologických opatrení bolo veľmi príjemným zážitkom navštíviť Verejnú knižnicu Jána Bocatia v Košiciach na Hviezdoslavovej ulici. Veľmi som sa potešila, že si naše vyučovanie spestríme takýmto prínosným spôsobom.

V utorok 12. apríla 2022 sme sa vybrali (naša trieda, 1.C) spolu s triednym profesorom  Mgr. Liptákom spoznávať zákutia tejto knižnice. Mnohí z nás ju už mali možnosť predtým navštíviť alebo ju aj pravidelne navštevujú, no aj tentokrát sa dozvedeli mnoho užitočných informácií.

Po príchode do knižnice, keďže som ju zvnútra videla po prvýkrát, ma zaujala jej priestrannosť a usporiadanie, ktoré je zladené tak, aby každý jeden návštevník zvládol nájsť v nespočetnom množstve kníh práve tú svoju, ktorú potrebuje, alebo si nájsť tú knihu, ktorá ho zaujme. Na prízemí je uložená beletria písaná predovšetkým v slovenskom a českom jazyku, nájdete tu najširší titulový výber beletrie v Košiciach. Ak potrebujete náučnú literatúru, musíte zájsť na 1.poschodie budovy. Nájdete tu univerzálny fond mnohých vedných odborov. Knižnica má viac ako 200 000 titulov, z ktorých si za malý poplatok môžete zapožičať práve to, čo potrebujete.

V čitárni knižnice je príjemná atmosféra, absolútny pokoj a ticho. Môžete si čítať, kopírovať, skenovať alebo využiť mp3 nahrávky kníh. Internet a wi-fi sú pre čitateľov samozrejme zabezpečené. Práve študenti vysokých škôl a maturanti vyhľadávajú knižnicu, aby sa mohli vzdelávať a pripravovať na záverečné skúšky.

Zaujalo ma aj to, že hendikepovaní čitatelia sa bez problémov dostanú do  knižnice, ktorá je vybavená nielen bezbariérovým prístupom, ale aj tým, že nevidomí čitatelia majú k dispozícii množstvo titulov v Braillovom písme.

Najväčšou zaujímavosťou knižnice je Ottova 28-dielná historická encyklopédia obsahujúca 186 000 hesiel na 29 000 stranách. Je tu aj mnoho ďalších vecí, pre ktoré sa oplatí prísť a spoznať ich. Ak vás tento článok aspoň trochu zaujal, tak som veľmi rada.

Práve tento mesiac knižnica na Hviezdoslavovej ulici pozýva všetkých čitateľov, aby prišli a dozvedeli sa o najpopulárnejšom románe súčasnosti. Ak sa chcete dozvedieť viac, kliknite na tento link www.vkjb.sk . Všetkým čitateľom želámm príjemné čítanie a nové zážitky v úžasnom svete kníh.

Natália

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...