noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je štvrtok, 18. apríl 2024.    Meniny oslavuje Valér,  zajtra Jela.

Milí čitatelia,

solarneminulý týždeň 6.mája (pondelok) ste si nás 6 žiakov z 2.E triedy mohli všimnúť oblečených v modrých tričkách so žltými balónmi, navštívili sme vás počas vašej tretej vyučovacej hodiny. Nebolo to samozrejme preto, že by sme nemali čo robiť, ale hlavne pre to, aby sme vám porozprávali o solárnej energií a jej využití. Celá akcia sa konala pod záštitou pani učiteľky Gregorkovej.

Na hodinách ste sa mohli dozvedieť základy čo to vlastne je a ako sa dá využiť. Čas nás však trochu tlačil a keďže všetkým sa stihli dostať iba základy na povedomie, že máme Európský solárny týždeň a ako tú solárnu energiu môžeme využiť tak vám prinášame tento článok v ktorom je toho kúsok viac.

Takže všetkým je viac menej známe, že solárna energia je zo slnka a jej najväčšou výhodou je fakt, že neznečisťuje životné prostredie. Lenže vedeli ste o tom, že táto energia dopadá každý rok na Zem asi 10 tisíc krát viac ako ľudstvo reálne spotrebuje. Tým pádom predstavuje obrovský potenciál pre ďalšie využitie. Táto energia je navyše zadarmo a môže sa premeniť na ďalšie formy energie ako je elektrina a teplo.

Solárna energia sa môže využiť tromi rôznymi spôsobmi:

Ako solárna termálna energia: využíva sa na ohrev vody, domov či bazénov

Ako solárna fotovoltická energia: využíva sa na výrobu elektrickej energie

Ako pasívne solárne teplo: je to teplo ktoré získavame zo slnka prirodzene, nachádza sa u nás doma príchádza cez okná ako slnečné žiarenie, pokial samozrejme nebývame pod zemou.

Solárna energia je prospešná zároveň aj pre samotnú prírodu. Pomocou fotosyntézy ju premieňajú zelené rastliny na chemickú energiu, ktorá vytvára biologickú hmotu vytvárajúcu fosílne palivá.

No a z historického hľadiska môžeme povedať len toľko, že už v roku 700 pred naším letopočtom využívali ľudia sklenené okuliare na výrobu ohňa pomocou slnečných lúčov.

Pre zvedavcov ktorí chcú vedieť ako to celé prebiehalo si môžete pozrieť facebook stránku noviny OAKE. (Nezabudnite dať like)

S pozdravom vaša spolužiačka Simča

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...