V utorok ráno, 24.septembra 2024, som sa spolu s ďalšími štyrmi spolužiakmi zúčastnili na exkurzii na Letisku Košice, ktorá sa konala pri príležitosti 100.výročia založenia letiska a 95.výročia založenia leteckej spoločnosti LOT. Na exkurziu nás pozvala CK FIFO, s ktorou naša škola dlhodobo spolupracuje.

S pánom profesorom Liptákom sme sa autobusom číslo 23  odviezli priamo k terminálu, kde sa nás ujali ochotné pracovníčky letiska. Po dôkladnej kontrole, kde nám skontrolovali naše tašky skenerom a prechodom cez detektor kovov, sme sa premiestnili do moderného business salónika s pohodlnými sedadlami. Ani sme sa nenazdali a už bol salónik plný mladých študentov a prednáška mohla začať.

Počas pútavej prezentácie sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí o našom letisku, prvých letoch, dôležitých historických míľnikoch a úspechoch. No najviac ma zaujala letuška, ktorá nám rozprávala akým výcvikom si musela prejsť. Takisto nám vysvetlila dôležitosť dodržiavania pravidiel o správaní sa v lietadle. Vysvetlila nám možné riziká, ktoré by sme mohli spôsobiť v prípade, keby sme ich nerešpektovali. Na preverenie našich vedomostí sme na záver prednášky absolvovali krátky kvíz. Najšikovnejší študenti boli odmenení hodnotnými cenami.

Vo vonkajších priestoroch, nás ohúrilo 40 tonové hasičské auto. Mali sme tú česť vyskúšať si aj rýchlu jazdu v ňom. Ďalšou súčasťou programu bolo aj letecké múzeum s lietadlami z rôznych historických období.

Za tento zážitok som veľmi vďačná. Užili sme si to a ďakujeme, že sme mohli byť súčasťou tejto exkurzie. Bolo to veľmi pútavé, náučné a zábavné.

Monika