noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je štvrtok, 25. apríl 2024.    Meniny oslavuje Marek,  zajtra Jaroslava.

Bratislava23513116_1760851417283079_204105928_n

02.11.2017

 

Vďaka mojej účasti na programe ceny vojvodu z Edinburghu som mala možnosť zúčastniť sa na slávnostnej ceremónií v Bratislave. Keďže Slovensko bolo treťou z krajín, v ktorej nárast záujmu u tohto projektu stúpal najrýchlejšie, Princ Edward, syn zakladateľa programu Vojvodu z Edinburghu, nás poctil svojou návštevou.

23515668_1760851253949762_1241369546_nDňa 2. novembra 2017 sme vycestovali z Košíc do Bratislavy spolu s pánom riaditeľom a p. p. Benkovou Šimonovou, aby sme si prevzali ocenenia priamu z rúk britského veľvyslanca Andrewa Gartha a spoluzakladateľa a predsedu Správnej rady Branislava Kleskeňa.

Ako čerešnička na torte bolo stretnutie so samotnými princom Edwardom. Pôsobil príjemne, priateľsky a zmysel pre humor mu taktiež nechýbal.

Ešte pred začatím ceremónie sme museli podstúpiť kontrolu z bezpečnostného hľadiska. Hneď potom, ako nás od hlavy až po päty prehľadali, sme sa podľa inštrukcií presunuli do miestnosti s občerstvením. Keďže sme tam mali byť o pol druhej, mysleli sme si, že ceremónia začne hneď o druhej. Akonáhle sme si našli svoje miesta, ktoré boli označené našimi menami, usadili sme sa a vypočuli si inštrukcie. Boli sme oboznámení s tým, koľko sekúnd je vyhradených na jedného účastníka pri odovzdávaní. Všetko muselo byť presne načasované kvôli príchodu princa Edwarda.

23476554_1760851250616429_614891773_nOdovzdávanie cien sa začalo o tretej, takže sme mali presne hodinu a pol na psychickú prípravu. Súčasťou odovzdávania boli aj rozhovory s vybranými účastníkmi. Všetko to bolo spestrené kvalitnými a motivujúcimi videami z ich cesty k DofE oceneniu.

O štvrtej k nám zavítal princ Edward. V miestnosti panovalo nesmierne ticho, bolo počuť len cvakanie fotoaparátov, ktoré držali novinári stojaci rovno nad našimi hlavami, na balkóne. Princ nás privítal svojim príhovorom, ktorý trval približne šesť minút. Bol vtipný, pôsobil prirodzene. Rozprával nám o svojej ceste, o tom, ako on prežíval dni, keď spĺňal svoje ciele a o tom, ako si treba všetko užívať a brať s humorom. Najviac ma zaujali jeho slová o tom, že všetko je dôležité, no najdôležitejšie z toho všetkého je zábava.

Po formálnej časti programu nasledovalo samotné stretnutie s princom, ktoré sa uskutočnilo v miestnosti hneď vedľa. Ešte pred začatím sme mali možnosť si to všetko nacvičiť, preto to prebiehalo bez najmenších problémov. Všetci päťdesiati účastníci sme boli rozdelení do piatich skupín. Ku každej skupine prišiel princ Edward a venoval nám pár minút na rozhovor. Skoro som odpadla, keď ku nám prišiel a povedal nám nech prídeme k sebe o niečo bližšie. Stáli sme v kruhu spolu s ním a odpovedali mu na otázky, ktoré sa nás pýtal. Trochu mi odľahlo, keď som zistila, že pôsobí ako každý iný človek a nerobí zo seba pána dôležitého, aj keď ním nepochybne bol. Všetko som si to užívala a najmä to, keď som s ním mohla viesť rozhovor, ktorý sa síce skladal len z dvoch otázok a dvoch odpovedí. Pre mňa to však znamenalo veľa.

Následne sa konalo skupinové fotenie. Ešte predtým si ma odchytil pán riaditeľ a oznámil mi, že nemáme veľa času. Mala som sa posnažiť čo najrýchlejšie prísť k šatniam po veci hneď po tom, ako sa fotenie skončí.

Mysleli sme si, že nám vlak nakoniec ujde, no všetko sme stihli na poslednú chvíľu. Vo vlaku sme si vydýchli a spomínali na chvíle z ceremónie.

Chcela by som poďakovať za to, že som sa mohla na niečom takom úžasnom zúčastniť. Je to pre mňa veľká skúsenosť do budúcnosti a rozhodne na ňu nikdy nezabudnem.

„Návšteva Grófa z Wessexu dokazuje, ako Národná kancelária na Slovensku dokázala v krátkom čase program DofE rekordnou rýchlosťou rozbehnúť a tešíme sa, že Jeho kráľovská výsosť povzbudí na ďalšiu výbornú prácu zapojených učiteľov, riaditeľov a študentov v našom programe,” dodáva Marián Zachar, riaditeľ Národnej kancelárie DofE.

 

Simona

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...