noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je streda, 24. apríl 2024.    Meniny oslavuje Juraj,  zajtra Marek.

Pondelková hodina slovenského jazyka a literatúry bola 1. februára pre našu 4.D určite výnimočná. Slovami študentov: „Budem o nej rozprávať ešte aj mojim vnúčatám.“ Pozvanie medzi nás totiž prijal známy slovenský básnik, textár, umelec – Daniel Hevier. V úvode sme sa skromne predstavili a so zatajeným dychom počúvali jednu historku zo života pána spisovateľa a bratislavských umelcov za druhou. Spontánnosť, výborná nálada a úprimnosť nášho hosťa nás odzbrojili a po niekoľkých výbuchoch smiechu sa do diskusie o umení, hodnotách, živote, korone, vojenčine a mnohých ďalších témach zapojili aj študenti. Daniel Hevier vynikajúco miešal vtipné historky, napríklad aj o Paľovi Haberovi, s hlbokými zamysleniami a múdrosťami, chvíľu sme sa smiali, chvíľu vážne meditovali nad životom.

Z pozície učiteľky chcem vyjadriť obrovskú vďaku veľkému človeku, ktorý sa snaží svoju tvorivú energiu venovať mladým. Jeho komunikácia a pohľad na svet sú inšpirujúce a veľmi sa teším, že práve mojich študentov sa mu podarilo nadchnúť. Zároveň musím napísať, že som hrdá na našu 4.D. Som pyšná na to, že máme rozhľadených, taktných, komunikatívnych štvrtákov, ktorí sa dokážu s veľkým umelcom rozprávať o vážnych témach. Pozerala som sa nich a tešila sa z toho, ako dokážu komunikovať, cítila materinskú pýchu a v duchu som si hovorila „Moje deti a také múdre. (Po kom to asi majú?“ 😊) O tom, že to nie je len môj pocit, svedčí fakt, že z pôvodne dohodnutých 40 minút sa stali dve hodiny a pán spisovateľ zhodnotil, že také dlhé stretnutie so študentmi ešte nemal.

Keď sme po stretnutí so žiakmi rozoberali dojmy a pocity, vo viacerých zarezonovala hlavne táto myšlienka pána Heviera.

„Smejte sa, plačte, buďte veselí, buďte smutní, ľúbte, zaľúbte sa…žite.“

A tak sa vraciame do života, od vzletných debát ku knihám. Že si celá 4. D chce na maturite vytiahnuť „tú otázku, v ktorej bude Daniel Hevier“, je asi každému jasné. Chuť tvoriť a pracovať na sebe však bola prebudená a ja verím, že naši maturanti zvládnu aj „otázky, v ktorých nebude Daniel Hevier“. Veronika Polomská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...