noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je sobota, 20. apríl 2024.    Meniny oslavuje Marcel,  zajtra Ervín.

eifelTakto pred dvomi týždňami, dňa 5. mája 2019, sme vycestovali skoro ráno o 7 hodine z Košíc do Paríža. Znie to neuveriteľne, ale ten čas beží ako voda.

 

Cestovali sme únavných 24 hodín autobusom. O zábavu a bezpečný príchod do Paríža, takisto aj späť sme mali postarané  vďaka naším dvom skvelým šoférom Janymu a Ferimu.

 

V pondelok ráno hneď po príchode autobusom sme boli v nemom úžase, keď sme zbadali Eiffelovu vežu, ktorá bola neskutočné krásna a famózna. Samozrejme, urobili sme si pár (možno viac) fotiek na Trocadero square pred samotnou eiffelovkou. Pri tejto našej „aktivitke“ sme mali možnosť zakúpiť si malé eiffelovky (aj väčšie) ako suvenír pre našich najbližších. Obchodovanie s týmito predavačmi bolo skutočnou zábavou a vyjednávaním. Kto mal lepšie nadanie pre obchod, vedel vyjednať, napríklad 5 magnetiek za 5 eur. Výhodná kúpa, čo poviete?  Neskôr sme sa vybrali na samotnú Eiffelovu vežu, kde sme si odchodili 345 schodov na prvé poschodie a ďalších 359 na druhé poschodie. Ne tretie poschodie sme vyšli výťahom. Po „železnej dáme“ sme sa vybrali na ďalšie miesto Paríža a to Invalidovňa, ktorá v sebe skrýva múzeá a pamiatky francúzskej vojenskej histórie, nemocnicu a domov pre vojnových veteránov, čo boli aj pôvodné účely budov. Dnes je to aj miesto, kde sú pochovaní niektorí z najväčších vojnových hrdinov Francúzska. Najvýznamnejšou hrobkou Invalidovne je hrobka Napoleona Bonaparte (1769-1821) v krypte pod Mansartovým dómom. Avšak najpútavejší  bol samotný vstup do tejto Invalidovne, najmä pre dievčatá, ktoré boli paf z vojakov.

 

V utorok sme navštívili mesto Rouen, kde je postavený múr na pamiatku upálenej Jany z Arku (30. mája 1431). Toto mestečko v sebe ukrýva veľa histórie a butikov. Neskôr sme sa presunuli do francúzskej obce Étretat v regióne Horná Normandia. Je to nádherné Alabastrové pobrežie, kde sme takisto nedali vydýchnuť našim fotoaparátom.  Toto pobrežie je obklopené Atlantickým oceánom a očarujúcou prírodou.

 

Viete o tom, že Operácia Overlord je názov vylodenia v Normandii, 6. júna 1944, ktoré po štyroch rokoch otvorilo západný front? Bolo jednou z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny. Tak presne tam sme boli. Toto pobrežie na nás zanechalo hlboký odkaz z minulosti. No zároveň nás prekvapilo cválajúcimi koňmi, ktoré sa preháňali so svojimi jazdcami. A presne v tejto konskej rýchlosti trvá príliv mora na toto územie. Neskôr sme sa presunuli na tretiu najnavštevovanejšiu pamiatku vo Francúzsku, a to Mont-Saint-Michel.  Tento 80-metrov vysoký ostrov sa nám vryl do pamäti aj vďaka nepriaznivému a veternému počasiu, ktoré vo Francúzsku určite nesmie chýbať. Ale nič nemení na fakte, že bol prenádherný a získal si nás svojou pompéznosťou.

 

Štvrtok patril Versailles, kde sme si opäť mali možnosť kúpiť od predavačoch nejaké suveníry za tie najlepšie ceny v širokom okolí. Navštívili sme Zámok Versailles, ktorý mal nielen nádherný interiér plný historických obrazov, sôch a nábytku, ale aj exteriéru so záhradami. To sme sa presunuli znova do Paríža, kde sme boli vo veľkom nákupnom centre s názvom 4 TEMPS.

Večer presne o 23:00 sme zažili neskutočnú show blikajúcej Eiffelovej veže, ktorá si nás získala ešte väčšmi. Aj keď trvala len 5 minút.

 

V piatok sme navštívili múzeum Louvre, kde sme sa mohli pokochať najslávnejším

obrazom Mony Lízy. Náš posledný deň sme zavŕšili „vyšantením“ sa na prestížnej parížskej a najznámejšej ulici na svete Champs-Élysées. A záverečnou plavbou na rieke Seina sme dali Bonjour eiffelovke a celému Parížu. Odchod bol okolo 20:00 hodine večer autobusom cez Francúzsko, Nemecko, Rakúsko a príchodom domov okolo 18:00 hodine večer.

 

Za tento obohacujúci výlet vďačíme p. p. Dudičovi a p. p. Lukáčovi, že s nami nestratili trpezlivosť a výlet sme si spoločne užili. J

 

Veríme, že tento výlet nebol posledný a už teraz sa dohadujú plány pre ďalší výlet.

 

Merci beaucoup, champs elysées!

 

Lenka Kozelová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...