noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je piatok, 29. marec 2024.    Meniny oslavuje Miroslav,  zajtra Vieroslava.

LONDON by Ernest Seliga

 

32978829_10213980321813674_6218492219402223616_n

13 mája sa 20-členná skupina študentov našej školy vydala na 3-týždňovú odbornú prax do Londýna. Táto výprava pozostávala z 10 študentov bilingválneho, a zároveň aj nebilingválneho štúdia. Ubytovaní boli v rodinách a pracoviská, kde vykonávali obchodnú korešpondenciu a administratívu boli buď hotely, školy, realitné kancelárie, alebo mnohé iné inštitúcie. Okrem možnosti vyskúšať si svoje vedomosti zo školy v praxi, naplno využili aj víkendy, ktoré strávili chodením po pamiatkach, obdivovaním rozličných budov alebo parkov, vozením sa v povestných „double-deckeroch“ dvojposchodových autobusoch alebo metre. Dúfam, že ako jeden z týchto šťastlivcov, vám prinesiem zaujímavý pohľad na život v tejto tak odlišnej metropole od toho, čo tak dobre poznáme.

  1. Zaujímavé prvé postrehy:

 

  • Prv ako spomeniem hocičo iné, treba podotknúť prvú vec, ktorá prebehne každému hlavou, keď vystúpi z letiska: „Bože, veď tu každý jazdí na zlej strane cesty“. Je to naozaj tak. V Anglicku sa namiesto pravej strany jazdí podľa svojej ľavice. Najzvláštnejšie ale na tom je, že na chodníku nič také neplatí a každý sa „derie“, ako sa mu len ráči.
  • Ako druhé, sú tu isteže vodovodné kohútiky, ktoré namiesto jedného vývodu majú dva. Jeden na teplú a druhý na studenú vodu. Ani nechcite vedieť, koľkokrát sme sa už na tomto malom gýči popálili ….
  • Po tretie tu isteže je podľa niektorých neskutočne nehygienické, ale podľa Londýnčanov úplne normálne nevyzúvanie si topánok pri vstupe do domu. Isteže, existujú aj výnimky, ale ak nemáte vyslovene mokré alebo zablatené topánky, nikto vás nebude nabádať k tomu, aby ste sa ich pri vchode zbavili.
  • Po štvrté sú tu slávne anglické nekompatibilné zástrčky, do ktorých sme si buď každý jeden museli kúpiť špeciálnu redukciu, alebo kúpiť len jednu a priniesť si z domu aj predlžovačku.
  • Do pätice sa patrí spomenúť aj inú menu, t.j. libry, iné mierky, t.j. palce a míle, iné názvy vecí, ktoré sme si ani nevedeli predstaviť, že sa môžu volať aj inak. Napr. Vaux Hall a Abarath, za ktorými sa v skutočnosti skrývajú naše staré známe Opely a Fiatky.
  • Ó, a ešte by som sa nahneval sám na seba, ak by som zabudol spomenúť zmenu časového pásma, ale našťastie iba o hodinu.

 

  1. Pracovný život a skúsenosti:
  • Ako prvé som si určite všimol, o koľko uvoľnenejšia je atmosféra na pracovisku v porovnaní s našimi slovenskými nátlakmi a dead-linami. Tu mi to skôr príde, ako keby boli všetci rovnocenní kamaráti, ale aj napriek tomu sa práca vždy bez problémov urobí tak, ako má.
  • Ďalšou pre mňa veľmi zaujímavou vecou je neskutočný počet malých obchodov nepatriacich k nejakým multinacionálnym korporáciám, ale malým živnostníkom. Keď len vystrčíte nohu z domu, okamžite ich uvidíme hneď niekoľko na každom rohu.

 

DSC_0600

Aj napriek tomu, že za oponou tohto „výletu“ je fúra a fúra práce, hodnotil by som ho zatiaľ na jednotku. Ruch veľkomesta, ako aj pocit zvláštnej anonymity a úplne nová kultúra, ako aj lokalita, jednoznačne prispeli k nezabudnuteľnému zážitku. Dúfame, že na ďalší rok využijete aj vy túto príležitosť a zabojujete o miesta v ďalšej odbornej praxi, ktorá bude aj v centrách, ako je Dublin.

 

Vrelo odporúčam a prikladám aj niekoľko fotiek a videí pre vaše potešenie.

 

Ernest

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...