noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je štvrtok, 25. apríl 2024.    Meniny oslavuje Marek,  zajtra Jaroslava.

  1. marec neodmysliteľne patrí učiteľom, kedy spomíname okrem iného na narodenie Jána Amosa Komenského. Podľa UNESCa, ktoré v roku 1994 vyhlásilo za Svetový deň učiteľov, ako pripomienku Charty učiteľov, 5. október. Je to menší paradox v dátumoch, ale podstatné je to, že si uctievame takúto nádhernú spomienku a funkciu týchto ľudí. Alebo aspoň si spomenieme na našich druhých rodičov – vychovávateľov.

Týmto článkom by som chcela upozorniť na dôležitosť tohto povolania. Poďme pekne

po poriadku. Ako prvé si musíme uvedomiť, že práca učiteľov nie je ľahostajná činnosť. Veď učia mladých, talentovaných, ale aj lenivých žiakov. Títo žiaci môžu byť budúcimi politikmi, novinármi, rodičmi, lekármi, ale aj robotníkmi v závodoch a podobne. Všetky tieto funkcie majú vplyv na našu budúcnosť a realizáciu nášho malebného štátu. Kvalitné vyučovanie sa môže ukázať ako veľmi prospešné v živote a v práci, ktorú budeme skôr či neskôr vykonávať. Škola sa stáva naším druhým domovom. Už od materskej škôlky sa stretávame s pedagógmi a učiteľmi. Neskôr sa nám zmenia učitelia na základnej škole na prvom a druhom stupni. Potom tu máme strednú školu, kde sa takisto stretávame s novými tvárami. A nakoniec tu máme vysokú školu, ktorá už nie je povinná. Ak sa rozhodneme pre túto možnosť, opäť sa stretávame s novými učiteľmi. Je to taký menší kolobeh od nášho detstva až po dospievanie. Učiteľ sa stáva pre niektorých aj vzorom správania sa a vystupovania. Z môjho pohľadu je neuveriteľné, že jeden učiteľ dokáže dať do laty okolo tridsať žiakov v jednej triede. Vedieť ich zaujať, rozosmiať a zoznámiť ich s faktami. Najmä si vážim ich pevné nervy, avšak niektorým, žiaľbohu, chýbajú. Ako som načrtla, nájdu sa aj horší učitelia a na druhej strane lepší. Každý je svojím spôsobom v tejto práci individualitou a ponúka tým svoje JA, aby nám vštepil nové vedomosti, ktorými nás môže niečo nové naučiť jeho vlastnou metódou.

Vďaka Vám, milí učitelia,  môžeme prosperovať v budúcnosti. A hľadať samých seba v rôznych odboroch. Je potrebné, aby sme mali tých najlepších učiteľov, ktorí vedia rozosmiať a potrápiť hlavy žiakov.

K Vášmu sviatku Vám naši učitelia srdečne blahoželáme.

 

Lenka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...