noviny.OAKE.sk
Noviny Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice
Dnes je štvrtok, 28. marec 2024.    Meniny oslavuje Soňa,  zajtra Miroslav.

„Zaži dobrodružstvo a získaj ocenenie, ktoré ti otvorí dvere do sveta.“

Čo to vlastne je?                                                                                                                

Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DOfE) je program zameraný na podporu mladých ľudí od 14 až 24 rokov k samostatnosti, sebavedomiu a úspechom v živote.

O čom to všetko je?

Dosahovanie vlastných cieľov, ktoré si sami vyberiete v troch oblastiach – šport, dobrovoľníctvo, talent a expedícia. Najlepšie na tom je, že je na vás, ako vysoko si svoje ciele postavíte. Skôr tu ide o ich dosiahnutie, než o to, ako vysoko dosiahnuteľné sú. Tieto ciele, ktoré si vyberiete, vás majú za úlohu posúvať v tom, kto ste a kým sa chcete stať. Posúvať svoje hranice a splniť svoje ciele je ten najlepší pocit, pretože dokážete sami sebe, že toho zvládnete omnoho viac.

Odkiaľ táto idea prišla?

Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu založil v roku 1956 manžel britskej kráľovnej Alžbety II. princ Philip, vojvoda z Edinburghu, spoločne s nemeckým pedagógom a veľkým propagátorom zážitkovej pedagogiky Kurtom Hahnom a vedúcim prvej úspešnej expedície na vrchol Everestu lordom Huntom.

Prvotným cieľom programu bolo poskytnúť britským chlapcom, z ktorých mnohí prišli počas druhej svetovej vojny o svojich otcov, možnosť pracovať na sebe a venovať sa niečomu zmysluplnému, najmä v období medzi dokončením školskej dochádzky a nástupom na vojnu.

Prvý milión účastníkov dosiahol tento program v roku 1975. Dodnes sa na programe zúčastnilo takmer osem miliónov mladých ľudí vo viac ako 140 krajinách celého sveta.

Na Slovensku program funguje od roku 2007 na British International School v Bratislave a od konca roku 2014 pracuje tím nadšencov zo vzdelávania s podporou lídrov z biznisu na otvorení Národnej kancelárie na Slovensku, ktorá bude mať za cieľ rozšíriť program na celom Slovensku a otvoriť tak program pre čo najväčší počet mladých ľudí.

Vlastná skúsenosť

Do DofE som sa zapojila začiatkom školského roka 2016/2017 po prezentácií, ktorá sa uskutočnila na našej škole. Keďže ma to už na prvý pohľad  veľmi zaujalo a mala som chuť skúsiť niečo nové, rozhodla som sa  zapojiť sa. Najväčšie pozitívum, ktoré v tom vidím ja je, že ciele, ktoré som si stanovila, som musela dosiahnuť. Povedala som si, že už keď som sa na to dala, musím prekonať samú seba a popracovať na sebe tak, aby som to dotiahla do úspešného konca. Moja motivácia bol pocit, ktorý budem cítiť na samom konci – a to hrdosť a sebadôveru.  Plná motivácie, odhodlania a dobrého pocitu som sa prihlásila na zlatú úroveň.

Na záver

Ak ťa môj článok zaujal a rozhodol si sa, že to skúsiš tiež, rozhodne ďalej neváhaj a prihlás sa u profesoriek/profesorov, ktorí to majú na starosti (pp Dratvová, pp Benková Šimonová, …). Ja ti prajem veľa šťastia a plno úspechov!

Simona P

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Počasie
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
Ankety

Ktorá prvácka trieda sa tento rok na imatrikulácii predstavila najlepšie?

View Results

Loading ... Loading ...